top of page

Omtale af Salsa DVD: Fra Begynder til Let øvet

Politiken: Salsa i stuen, Af Heidi Vesterberg

Rytmerne dunker og mine hofter er ved at gå ud af deres gode skål. Af bare salsa. Foran mig danser en flok smukke cubanske mænd og kvinder på et hustag i Havana. Bløde svingende hofter, bare skuldre og smil i solbrune ansigter. Jeg er i Cuba og danser salsa som en sindssyg. Alt sammen på DVD og hjemme i min egen stue.

”Hej. Mit navn er Stine Ortvad, og jeg har undervist i Salsa i mange år. Jeg er udannet på Den Nationale Danseskole i Cuba, hvor jeg boede og studerede i fem år. Med mig har jeg min cubanske dansepartner, Tony, og vi vil introducere dig til det cubanske salsaunivers. Du skal lære en masse trin, en masse drejninger og en masse stil,” siger den blonde danselærer Stine Ortvad klædt i rødt og meget stort salsasmil.

Hun skal lære mig at danse salsa. Oven i købet på ingen tid, som der står på omslaget til den undervisnings DVD, der også lover at forvandle mig "fra begynder til letøvet" på halvanden time. Noget af en opgave. Jeg lader tvivlen komme hende og hofterne til gode og tager et salsatrin nærmere mod min dansedrøm om Cuba. Jeg har set, hvordan to uger i et cubansk danselokale forvandler helt almindeligt stive danske kvinder til supersensuelle salsa queens, der pludselig tør slippe hofterne løs på åben gade. Derfor har en dansetur til Cuba længe stået på ønskelisten. Og nu kan man få den på DVD. I mangel af returbillet til Cuba sætter jeg Stine Ortvads DVD på, skruer op for radiatore og varmer op med den musikvideo, der sender mig direkte op på et tag i Havana og ind i midten af lækre dansende cubanere. Det går rigtig godt. Jeg danser lidt rundt foran skærmen og føler mig hurtigt som et naturtalent. Det er jeg ikke. To grundtrin og en drejning senere, må jeg have en pause, mens Stine og cubaneren danser videre inde på skærmen. Stadig iført meget store smil. "Godt. Vi prøver med musik. Husk grundrytmen 1,2,3,4,5,6,7,8. Og pigerne må godt sætte lidt hofte på nu. Træk vejret og husk at nyde det. Det er dejligt at danse,” påstår hun og smiler endnu mere. Nårh ja. Det er jo ikke matematik, selv om det føles sådan. De enkle trin og lige så enkle instruktioner blottet for dansesalsfims har sin virkning. Det begynder langsomt at køre som smurt i salsa, mens den cubanske stemning stiger og fortrænger regnvåd januar uden for vinduerne. Så meget, at jeg begynder at svede.

Smarte salsa tricks

Da jeg ikke lige har ”min cubanske dansepartner Tony” med ligesom Stine, må jeg improvisere og forestille mig en slags mand for enden af min hånd. Det går faktisk fint. Man kan godt øve sig alene, og det vil fremtidige dansepartnere sikkert sætte pris på, at man gør. Desværre betyder det også, at der ikke er nogen at give skylden, når fødderne går den forkerte vej. Og det gør de. Lige når man selv tror, man er på vej mod højre, er de gået til venstre.

"Godt. Nu er vi så klar til vores basilala, smiler Stine Ortvad og prøver at se overbevisende ud. To af os her er måske klar, men jeg er ikke helt med. Så er det smart med en underviser på DVD, der kan spoles tilbage og vise en basilala, la prima con hermana og den superfunky dile que no igen. Og igen. Efter et par gange husker kroppen trinene. selvom hjernen stadig ikke fatter, hvad der foregår. Det er også lige meget, så længe det er sjovt. Og det er det. Særligt da vi når frem til små smarte salsatricks, der får enhver nybegynder til at ligne en cubaner på et dansegulv. 50 minutter inde i undervisningen må jeg have en pause. De andre danser videre og er pludselig ude i mere komplicerede drejninger, der ikke helt er kompatible med min version. Her ville det da være rart, hvis Stine eller hendes cubanske dansepartner Tony kunne træde ud af skærmen og give en hjælpende hånd. Og hofte. Det kan de ikke. Til gengæld er der ikke mange dansepartnere, der finder sig i at blive pakket ned og alligevel stå klar på dansegulvet, hver eneste gang man lige står og trænger til en salsa. Og en tur til Cuba.

 

Salsa stemning i stuen. Luk januar ude og træk gardinerne for. Smid vintertøjet og skru helt op for radiatoren.

 

Smæk DVD'en på og fyld stuen med salsamusik, billeder af gamle cubanere, smukke Havana og skønne mænd og kvinder, der KAN danse. Forstærk evt. illusionen med en flaske Havana Club Rom.

bottom of page